Välkommen till

DAZZIN.SE

Home / Shopping / Opus BT-C3100 – batteriladdaren.

Opus BT-C3100 – batteriladdaren.

Batteriladdare

Hur det började
I takt med att fler och fler enheter kräver batterier, både AA och AAA, så har behovet att kunna ladda upp batterier ökat. Efter lite slösurfade efter en vettig laddare så inser jag, precis som vanligt, att denna till synes enkla uppgift är en riktigt djup djungel där man har mycket att ta hänsyn till. Och det är inte billigt. Hur svårt ska det vara egentligen att ladda ett batteri?

Ganska snabbt fick jag upp ögonen för Powerex MH-C9000, den heliga gralen bland fotografer som laddar upp sina blixtbatterier. Se där, ett område jag också ska använda den till! Bara att köpa på chargait.se för det facila priset 595kr + frakt. Blev det en sådan? Nej! Fortsättning följer.

Avancerad?
Varför ska man köpa en avancerad laddare när IKEA, GP mfl. säljer billiga laddare som bara är att koppla in i vägguttaget med batterier som sedan lyser grönt när dom är klara? Det finns ett par saker man missar om man laddar på detta sätt. Vilket kanske ”svensson” inte bryr sig om.

Vilken laddstyrka laddar den med?
Hur mycket ström har man fått in i batteriet?
Slutar laddaren att ladda när batteriet är fullt?

Hur funkar det?
Alla uppladdningsbara batterier har en viss kapacitet/lagring, vilket mäts i mAh (milliamperetimmar), högre siffra betyder högre kapacitet och kostar också mer. Jag köpte ett 4-pack GP-batterier på jula för 199kr, de är på 2600mAh av typen NiMH, vilket enkelt sett betyder att de kan belastas med 2,6A i en timme. Det framgår också på batteriet att de ska laddas med en styrka av 260mA. Nu vet jag att många av de vanliga ”svenssonladdarna” laddar mellan 500-1000mA dvs för mycket! Vad som händer då är att man skadar batteriet och det kommer förbrukas snabbare och ej erhålla samma kapacitet (2600 mAh) speciellt länge. En väldigt dålig investering. Med dessa dåliga laddar som endast har en grön lysdiod som indikation är man helt ovetande om kapaciteten. Hur mycket laddning tog batteriet? Enligt spec. ? 2000mAh? 1200mAh? Man har ingen aning!

Nåväl, när jag sökte vidare i laddningdjungeln så fann jag snabbt att det fanns ett par laddare på conrad.se av märket Voltcraft, som skulle vara riktigt bra. Där man har koll på saker som hur mycket batteriet laddats och med vilken styrka man laddar batteriet. Dessa var lite billigare än Powerex. Det fina i detta är att man på eBay kan köpa rebrandade laddare, dvs samma laddare i en annan förpackning för än mindre pengar. Det var där jag landade. Opusladdaren ska vara en sådan laddare, en avancerad laddare till en bra pris. Jag tror min landade på 160kr med frakt från kina. Då ska tilläggas att dessa soppiga laddare jag ratat, kostar ofta här omkring upp till det dubbla.

Laddlägen
Vad kan man då göra med denna fantastiska laddare? Den har 4 lägen förutom själva laddningsläget:

Discharge Mode
Refresh Mode
Test Mode
Quick Test Mode

Det är framför allt två av dessa lägen som intresserar mig. Har man gamla batteriet hemma så kan man med Test Mode låta laddaren testa batterierna, den laddar då ur batteriet och laddar upp det, visar sedan vilken kapacitet batteriet har. Är det långt ifrån specifikationen kanske det är bäst att låta det gå till återvinningen. Men innan man gör det kan man testa Refresh Mode. Den laddar ur och laddar upp batteriet i omgångar för att försöka kicka igång det igen. Batterier som blir liggande fungerar ofta rätt dåligt, har man tur kan detta läget rädda batteriet. Fungerar det inte så är det återvinningen som gäller.

Det läge jag vanligast kommer att använda är Charge Mode då jag kommer att ladda mina batterier, det enda man behöver göra är att knappa in laddstyrkan sen sköter laddaren resten själv. Visar på displayen när den är klar hur mycket laddning batteriet tagit emot. Ser man här att det börjar väldigt låga siffror (70-80% av original kapacitet) på vad batteriet laddas upp till, så kan man köra Refresh Mode eller kasta batteriet. Det är trots allt förbrukningsvaror.

Slutord
Jag tänkte återkomma med vad mina GP-batterier lyckas laddas med, för inte skulle de stora företagen lura oss på vad batterierna säljs med för kapacitet. Och för skojs skull kommer det framöver även lite test på billigare batterier, te x de från Ikea (Ladda) som säljs till halva priset för vad GP-tar. Dock med mindre kapacitet. Men vem håller specen bäst?

/D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

För att uppdateras kring nya inlägg

>> <<